#NoAlsDelfinaris

Campanya legislativa #NoAlsDelfinaris a Catalunya: Proposició de Llei per l’Abolició dels Delfinaris

L’any 2013 la Plataforma #NoAlsDelfinaris va encetar aquesta campanya per exigir a l’empresa Leisure Parks, S.A “Aquopolis” de La Pineda de Vila-Seca (Tarragonès) que suprimís aquest espectacle de forma definitiva, i que col·laborés per poder re-ubicar els animals en centres especialitzats per garantir el seu benestar i protecció. Forces polítiques municipals van presentar una moció per demanar l’abolició del delfinari, però l’alcalde Josep Poblet va ignorar la proposta sense oferir cap argument de justificació. A principis de 2016, un cop esgotada la via municipal i la negativa de la direcció de l’«Aquopolis» al més mínim diàleg, la Plataforma va assumir també la responsabilitat de l’alliberament dels animals igualment esclavitzats al parc «Marineland» de Palafolls (El Maresme). Donat les reiterades negatives a l’exigència de la fi dels espectacles per part de les administracions locals, els membres de la Plataforma vam decidir continuar el contenciós al Parlament de Catalunya.

Després de la tasca lobbista liderada per Nova Eucària i la Taula Animalista de Catalunya al llarg de 2 anys al Parlament (amb tot «el procés», el «155» i noves eleccions pel mig), s’aconsegueix una fita històrica per a la lluita pels drets dels animals a Catalunya: la unanimitat i determinació dels partits polítics d’abolir els delfinaris i qualsevol circ aquàtic sedentari que mantingui en captivitat i exploti a cetacis i altres mamífers marins tradicionalment utilitzats en espectacles.

El dia 21 de juny de 2019 es realitza una roda de premsa en seu parlamentària, des d’on la nostra portaveu, Anna Carbonell, comunica a la societat catalana la bona nova. L’11 de juliol de 2019 es registra la proposició de llei per l’abolició dels delfinaris i comença el compte enrere que ha de donar pas al procediment intern parlamentari.

Actualment hem sol·licitat l’impuls dels passos seguits en aquesta tramitació, ja que els mateixos polítics es van comprometre a fer efectiva aquesta abolició prevista pel 2019. Durant aquest procés que seguirà, serà el torn de les compareixences, on hi participaran els experts liderats pel Dr. Bruno Díaz López (biòleg en cap i director de «The Bottlenose Dolphin Research Institute BDRI») que col·laboren amb NEC en aquesta campanya legislativa que culminarà amb l’efectiva posada en marxa d’aquesta esperada abolició.